fbpx

Видео реклама е един от най-популярните начини за достигане до онлайн аудитория. Да, видеото е (все още!) цар. Предвижда се глобалните разходи за видеореклами да достигнат над 295 милиарда долара до 2026 г. и познайте какво? По-голямата част (над $227 милиарда) ще бъдат изразходвани за мобилни видеореклами.

За търговците това повдига въпроса накъде от тук нататък?

Няма по-добро време от сега да научите повече за видеорекламирането, как се променя, най-новите тенденции и как да подобрите обхвата и ангажираността.

Потопете се в нашето ръководство за онлайн видеорекламиране, за да разберете всичко това и още:

Какво е видео реклама?

Изглежда доста очевидно: видео реклама е промоционално съдържание, което се възпроизвежда преди, по време или след поточно съдържание. Въпреки това, някои специалисти по маркетинг разширяват дефиницията на видеорекламирането, за да включват дисплейни реклами с видеосъдържание, видеореклами в социални медии и естествени видеореклами, популяризирани на уебсайтове, като новинарски сайтове, сайтове за забавление или сайтове за електронна търговия. Ще приемем по-широкото определение, така че имайте това предвид, докато продължавате да четете.

Текущото състояние на видео реклама

Маркетингът с видео е постоянно популярен начин за ангажиране на потребителите. Всъщност 54% от потребителите казват, че искат да видят повече видео съдържание на фирми и марки, от които купуват. Има обаче и обратна страна. В друго проучване 67% от респондентите казват, че видео със звук е най-досадният рекламен формат. В същото време търговците постоянно виждат страхотни резултати от видеореклами, като 89% казват, че получават добра възвръщаемост на инвестициите от своите видеореклами.
Статистически данни като тези, както добрите, така и лошите, показват, че търговците трябва да бъдат изключително внимателни, за да създават видеореклами, които аудиторията възприема като наистина ценни и уместни. Поставянето на видеореклама също има значение, тъй като целта е всяко рекламно съдържание да бъде минимално разрушително. Ако реклама се появи там, където има естествена пауза в програмирането, като например преди водещ да обсъди нова тема, зрителите може да са по-склонни да се включат.

Постигането на този деликатен баланс е причината повече търговци да използват усъвършенствани решения за видео рекламa, като Outbrain Smartads, за да увеличат максимално ангажираността на зрителите. Например Clip Smartads използва видео анимация с кратка форма, за да привлече окото на зрителя и да го примами да се ангажира и конвертира.

Това директно контрастира с натрапчивия и досаден характер на видеото преди ролката и носи много по-добри нива на завършване. Вижте как Loreal успя с Clip Smartads.

Тенденции в цифровата видеореклама

Светът на цифровото видео не е статичен. Опитните търговци знаят, че трябва да са в крак с новите разработки, за да разберат какво искат и от какво се нуждаят аудиториите. Ето четири текущи тенденции във видеорекламирането, за да фокусирате стратегията си.

  1. Различни дължини на видеореклами според каналаНяма строго и бързо правило за това колко дълга трябва да бъде една видеореклама. YouTube беше една от първите платформи, предлагащи шестсекундни реклами. До 2018 г. рекламите от 15 и 30 секунди бяха най-популярните дължини. Източник

    Днес, особено с възхода на TikTok и видеото с „микросъдържание“, което може да се захапва, видеорекламите може да са много кратки, само няколко секунди или дори дълги от 2 до 5 минути за B2B по-дълго видео. Това наистина зависи от целта на видео рекламата, така че имайте това предвид, когато създавате сценарий или сценарий.

  2. Зрителите предпочитат мобилните устройства В световен мащаб потребителите на мрежата преминават към мобилни устройства за много от взаимодействията и преживяванията си с марката, особено в света на B2C. Според проучване на Lemonlight 62% казват, че предпочитат да гледат съдържание на мобилно устройство или таблет. Това корелира с глобалната прогноза, че мобилните видео реклами в крайна сметка ще съставляват по-голямата част от онлайн видеото през следващите години.

    За търговците това означава, че е време да поставят мобилните устройства на първо място, когато планират видео съдържание. Да предположим, че по-голямата част от аудиторията ще гледа на мобилни устройства и се уверете, че сте конфигурирали видеореклами за мобилни устройства преди настолни компютри.

  3. Видеото става все по-важно в продажбите и маркетинга

    Докладът за състоянието на видеото за 2022 г. показва колко важно е видеото за рекламодателите. Осемдесет и два процента от специалистите по продажби и маркетинг казват, че видео съдържанието е по-важно от всякога. В резултат на това те произвеждат повече видео съдържание от всякога. Всъщност 47% казват, че са създали повече от 51 видеоклипа миналата година.Рекламодателите трябва да са наясно с тази промяна, особено ако техните компании показват признаци на предстоящи бюджетни съкращения. Забравянето на видеорекламите може да ги накара да изостанат от конкурентите.

  4. Все повече компании произвеждат собствено видео съдържаниеТъй като все повече инструменти за създаване на онлайн видео стават достъпни и достъпни, все повече компании използват вътрешна работна сила за създаване на видео съдържание. Това е особено вярно за малки и средни предприятия, които не искат непременно да инвестират в скъпоструваща видео продукция. Цели 58% от малките предприятия казват, че използват вътрешни ресурси за повечето или цялото си видео съдържание. Вярно е – само с iPhone и страхотна идея търговците могат да създават ангажиращи видеореклами, които носят страхотни резултати.

За какъв тип маркетингови KPI е подходяща видеорекламата?

Преди да затвърдите подход за видеореклама, изберете най-добрите ключови показатели за ефективност (KPI), които да проследявате. С KPI ще разберете дали усилията ви се отплащат или са необходими корекции.

Вижте тези съвети и примери за създаване на видео съдържание, което преобразува и отговаря на вашите KPI.

Има три основни KPI, когато става въпрос за видеореклами, и те са свързани с трите ключови фази на маркетинговата фуния:

Осъзнатост
Разглеждане
Преобразуване

KPI, които избирате, ще варират в зависимост от това, което се опитвате да постигнете. Ето пример за някои от резултатите, които може да искате, и KPI, свързани с тях.

Информираност: Процент на разговори за марката, увеличаване на припомнянето или разпознаването и брой уникални гледания.
Трафик: Процент на новите посетители на даден сайт и на хората, които го посещават, след като са кликнали върху връзка във видеоклип.
Генериране на потенциален клиент: Брой реализации, цена на потенциален клиент във видео канали спрямо невидео канали и общ процент на реализация.
Покупки: Брой покупки поради връзка или промоционален код, показан във видеореклама, и средната изразходвана сума.

Тези цели и KPI не са единствените ви възможности, разбира се. Въпреки това примерите по-горе предлагат отправна точка за това какво да измервате във вашата стратегия за видеорекламиране. Имайте предвид, че не трябва непременно да използвате едни и същи KPI от година на година. KPI ще се променят, както и вашите маркетингови цели. Ето защо е разумно да преразглеждате KPI, използвани за видео реклама или други причини, поне веднъж годишно. След това можете да гарантирате, че KPI все още отговарят на общите цели на вашата компания.

Видове видео реклами
Една от причините търговците да са нетърпеливи да изпробват видеореклами е, че могат да избират от много различни видове видео и формати. Нека да разгледаме някои от основните.

Реклами в поток

Рекламите в поток са може би най-познатите както на търговците, така и на потребителите. Те се появяват преди, по време или след видео съдържание. YouTube разчита на реклами в поток например. Някои реклами са интерактивни, като насърчават зрителя да щракне върху връзка или да изиска оферта.

Нелинейни реклами

Като алтернатива нелинейните реклами се възпроизвеждат извън основното видео, понякога като наслагване. Ако човек кликне върху една от тези реклами, основното съдържание, което гледа, спира. Нелинейните реклами не се свързват с друго съдържание. Ако не искате да го видите, можете да продължите да превъртате.

Реклама с награда

Има вариации и в широките типове в поток и нелинейни. Една възможност е реклама, която се играе вътре в игра. Видеорекламата, насочена към геймърите, е възнаградената реклама. Той стимулира зрителите с предимство, свързано с играта, като допълнителен живот, повишаване на здравето или нов инструмент, в замяна на гледане на видеоклип.

Родна видеореклама

Естественото рекламиране става все по-усъвършенствано, позволявайки на рекламодателите да достигат до потенциални клиенти с ангажиращо рекламно изживяване на любимите им уебсайтове, където обичат да разглеждат и да прекарват времето си. От различните налични видео формати на Outbrain, включително Click-to-Watch, Outstream, Clip Smartads и други, 97% от анкетираните казаха, че предпочитат Click-to-Watch.
Този формат дава възможност на зрителя да се включи и да поеме контрола върху своето рекламно изживяване и доказва своята ефективност далеч отвъд стандартното видео в поток. Говорим за значително по-добри резултати за проценти на завършване и време на престой в сравнение с YouTube.

Видео реклама с възможност за пазаруване

Това е рекламен формат за електронна търговия, който насърчава потребителите да правят своите онлайн покупки, като гледат видеореклама. Например, след като зрител види видеоклип за продукт, се появява връзка, така че да може да закупи артикула веднага. Дори по-добре, пазарната част от изживяването се случва директно в каквото и приложение да използва лицето. Пазаруването в TikTok и Пазаруването в Instagram се развиха както при видеорекламите с възможност за пазаруване и редовно разширяват функциите си, за да подобрят изживяването на потребителите.

Видео търсене

Най-добрите видеореклами предоставят съдържание, което допълва каквото и да правят зрителите онлайн. Търсачките като Google, Yahoo, Bing и DuckDuckGo предоставят видео в резултатите от търсенето, както и десетки други сайтове, като Amazon и Ask. Вижте някои от най-добрите търсачки за видео тук.

Дисплейна реклама срещу видеореклама

Дисплейната реклама е платена реклама, която се появява в дигиталното пространство, независимо дали на уебсайт, социална медийна мрежа или приложение. Най-ранните бяха рекламните банери с правоъгълна форма, показвани в горната част на основното съдържание на сайта. Дисплейните реклами имат за цел да повишат информираността за марката и намерението за покупка. Въпреки това, тяхната честота на кликване е само 0,05% във всички формати. Освен това някои хора демонстрират „банерна слепота“, когато са толкова затрупани от онлайн реклами, че вече не ги забелязват.

Добре известните недостатъци на дисплейните реклами принудиха търговците да търсят други алтернативи. Една от тези алтернативи са видеорекламите, които са чудесни за стимулиране на информираността, ангажираността и реализациите.