fbpx

Време е B2B маркетингът да блесне в TikTok. Въпреки че може да не изглежда като най-удобното място за B2B маркетолог да прекарва времето си, от съществено значение е да разгледате TikTok като жизнеспособна опция за увеличаване на рекламния ви обхват. 

И така, нека да започнем (със самите основи)…

Какво е TikTok?

В сравнение с други гиганти в социалните медии, TikTok е доста нов на сцената. Той стартира през 2016 г. на гърба на провалилото се приложение Musical.ly. Платформата се фокусира върху споделяне на видеоклипове в кратка форма, но също така има съоръжения за стрийминг на живо и фотографски „истории“. По-голямата част от видеоклиповете, споделени в TikTok, са насочени към музиката, често включващи тийнейджъри, които се хващат на устните на новата популярна мелодия на TikTok, но има много повече демонстриращи комедийни скечове, образователни прозрения и дори DIY хакове.

Защо TikTok е страхотен за B2C маркетинг?

TikTok привлича глобално използване от 1 милиард души на месец от над 150 различни страни. Това го прави изключително мощна маркетингова платформа, особено за B2C компании. 

Въпреки че не е толкова популярен като Instagram за B2C маркетинг, TikTok се утвърди като чудесно място за изграждане на информираност за марката и увеличаване на крайните продажби, особено в рамките на конкретно насочена аудитория. Ако B2C компания е в състояние да направи информативно, ангажиращо и лесно смилаемо видео съдържание, което привлича вниманието на нейната аудитория, тогава те вероятно ще постигнат успех. 

Чрез видеоклипове, които могат да се свържат с леки закуски, висока степен на ангажираност на аудиторията и инструменти за локализация, B2C компании като ASOS, Ryanair, Guess и дори много по-малки бизнеси като Sparta Candle Co. успяха да привлекат масово внимание към своите марки.

Ето няколко примера за техните маркетингови видеоклипове, произведени за и популяризирани в TikTok: 

Как B2C компаниите използват TikTok за маркетинг?

UGC

Генерирано от потребителите съдържание, известно като UGC, е всяка форма на съдържание, което е публикувано от потребителите в онлайн платформи. Мислете за това като за модерна форма на маркетинг от уста на уста, където потребителите се насърчават да споделят личния си опит с марката със своите последователи. Това може да бъде например под формата на разопаковане, препоръки или видеоклипове за преглед.

Видеоклиповете, генерирани от потребителите, са една от най-ефективните налични форми на видео маркетинг, TikTok ги прави толкова лесни и толкова забавни! До 90% от хората вярват повече на това, което клиентът казва за даден бизнес, отколкото на това, което бизнесът казва за себе си. 

Подкрепи на знаменитости/влиятелни лица

Подкрепите и сътрудничествата на знаменитости и влиятелни личности, особено представени чрез видео, стимулират разпознаването на марката и насърчават доверието. Около 15% от рекламите, които се пускат в Америка, включват знаменитост.

Знаменитостите по своята същност изискват внимание – използването на знаменитости във видео маркетингово съдържание може да привлече вниманието не само на целевата аудитория, но потенциално дори на по-широките медии. Това може да обогати вашата маркетингова стратегия, хвърляйки светлина върху вашия бизнес, продукт или услуга. 

Инфлуенсър маркетинг

Реклами в емисия

Това са стандартните рекламни формати на TikTok. Рекламите в емисия са вградени видеоклипове, които се възпроизвеждат автоматично в потребителска емисия „За вас“. Те могат да бъдат с продължителност от 15 секунди до минута, което прави рекламите в емисиите идеалното място за демонстриране на вашето съдържание за лека закуска.

Превземане на марката

Превземането на марки в TikTok са реклами на цял екран, силно въздействащи и с висока производствена стойност. Те са първото нещо, което потребителите виждат, когато отворят приложението, и ще бъдат единственото нещо, което потребителите виждат като превземане на марката за целия ден. 

Брандирани предизвикателства и ефекти

Брандираните ефекти и предизвикателства са идеални, когато една марка иска да прегърне своята игрива страна, като в същото време спечели огромна публичност в световната платформа TikTok. 

Безплатен маркетинг чрез съдържание 

Маркетингът на видео съдържание чрез платения рекламен маршрут на TikTok може да бъде изключително недостъпен за по-малки фирми или стартиращи компании, които разчитат до голяма степен на вътрешно създаване и маркетинг от уста на уста. Платформата на TikTok, ориентирана към потребителя, и гениалният алгоритъм FYP позволяват на създателите на маркетингово съдържание възможността да станат вирусни или най-малкото да установят онлайн присъствие. 

За по-задълбочен поглед върху B2C маркетинга в TikTok, прочетете тази статия .

Защо тези методи не винаги работят при рекламиране на B2B?

TikTok е страхотна среда за онлайн изразяване и дава възможност на бизнеса да излезе извън зоните си на маркетингов комфорт. Въпреки че това е страхотно за B2C компаниите, същото не винаги може да се каже за B2B компаниите, които искат да се въздържат от случайна, „неполирана“ реклама.

B2B видео маркетингът е невероятно ефективен. Всъщност 62% от B2B търговците оценяват видеото като най-важния формат, който използват за съдържание. Това е много повече от казуси, инфографика или дори имейл! 

B2B видео маркетингът може да се използва за:

  • Увеличете ангажираността на клиентите
  • Подобрете степента на задържане на знания
  • Поддържайте SEO
  • Привлечете клиентите във фунията на продажбите
  • Повишете осведомеността за марката

Но дали TikTok е мястото за популяризиране на това съдържание?

Най-често B2B видео маркетингът е професионален, корпоративен и разпродажбен. Това вероятно ще възпре аудиторията на TikTok, която използва платформата, за да се отпусне далеч от корпоративния си живот.

За B2B бизнеси с ниша клиентела, рекламирането на видео съдържание чрез TikTok едва ли ще бъде ефективно. Като се има предвид това, ако сте B2B фирма с по-голяма целева аудитория и по-широки рекламни цели, TikTok има потенциала да бъде въздействащ и иновативен маркетингов инструмент.

Нека да разгледаме как популяризирането на вашия B2B бизнес чрез TikTok може да бъде полезно.

Как може TikTok да се използва като ефективен B2B маркетингов инструмент?

Реклама за хората, а не за бизнеса

Лесно е да забравите, когато рекламирате B2B, че в края на маркетинговото съдържание има реални хора, а не машини. Тези хора трябва да бъдат привлечени и заинтересовани от продукта или услугата, които им продавате. В съвременния дигитален свят традиционните начини за рекламиране като билбордове и имейли просто не са подходящи. Трябва да се въведат иновативни форми на маркетинг, за да се постигнат високи нива на успех. 

Видео маркетингът използва различни форми на видео медии за популяризиране и предлагане на пазара на бизнес продукти и услуги. Тя има за цел да привлече и образова публиката, да запази интереса й и да я превърне в клиенти. Неговият изключително споделяем характер също допринася за успеха на видеото като маркетингов инструмент. Зашеметяващите 86% от фирмите използват видео съдържание като маркетингов инструмент. Тази цифра предполага, че видеото просто работи. Това е дълъг и гениално разработен метод за увеличаване на ангажираността, водещ до преобразувана целева аудитория.

За B2B компаниите е важно да гарантират, че популяризират своето видео съдържание на правилните платформи. Лесно е да се каже, че TikTok е грешната платформа за B2B маркетинг, но е важно да се обмисли колко иновативен може да бъде TikTok. Приложението за социални медии ви позволява да станете по-креативни и да експериментирате със съдържанието си. Това вероятно ще развълнува настоящите потребители и ще остави трайно впечатление у потенциалните нови клиенти. Показвайки, че вашата B2B компания е далновидна, актуална и в крак с тенденциите, демонстрира на клиентите, че тя е свободно движещ се субект, който може да изпита по-нататъшни иновации и развитие.

Gen Z вече са работници!

Поколението Z, съставляващо 28% от цялото население, е на възраст от 9 до 24 години. Това означава, че справедлива част от тяхната кохорта сега са завършили колеж, които преминават към професионалните си кариери. Някои членове на това позорно поколение вземат важни бизнес решения, други дори притежават собствен бизнес или поне ще го правят в не толкова далечното бъдеще! B2B маркетингът трябва да осъзнае и да се погрижи за това.  

Според нови данни 35% от потребителите на TikTok са на възраст 19–29 години, така че ако искате да се насочите към по-младото корпоративно поколение, това може да е точното място. Демонстрирайте на по-младите поколения, запознати с технологиите и социалните медии, че сте гордо прогресивен бизнес. 

Млади B2B професионалисти

Не всичко опира до генериране на потенциални клиенти

Маркетингът на TikTok не е само генериране на потенциални клиенти, както много други форми на маркетинг. Видеосъдържанието, популяризирано в TikTok, трябва да повиши осведомеността за вашата марка, като забавлява или заинтересува вашата аудитория. Да се ​​надяваме, че вашите усилия ще се отплатят и те ще си спомнят за вас следващия път, когато търсят конкретния B2B продукт или услуга, които предоставяте.

Изграждането на афинитет към марката и автентичност може да отнеме време. Маркетингът на TikTok осигурява солидна основа за поддържане на връзката между вашата марка и хората зад бизнеса, на който продавате. 

Как да направите страхотни B2B TikToks

UGC препоръки

Генерирано от потребителите съдържание, известно като UGC, е всяка форма на съдържание, което е публикувано от потребителите в онлайн платформи. Мислете за това като за модерна форма на маркетинг от уста на уста, където потребителите се насърчават да споделят личния си опит с марката със своите последователи. Това може да бъде например под формата на разопаковане, препоръки или видеоклипове за преглед.

Видеоклиповете, генерирани от потребителите, са една от най-ефективните налични форми на видео маркетинг, TikTok ги прави толкова лесни и толкова забавни! До 90% от хората вярват повече на това, което клиентът казва за даден бизнес, отколкото на това, което бизнесът казва за себе си.

Защо не попитате дали лоялен B2B клиент ще създаде UGC по отношение на вашия продукт или услуга? Това е чудесна евтина и нискорискова опция за вашето първо начинание в TikTok маркетинга.

Демонстрации на продукти

Демонстрациите на продукти са кратки видеоклипове, обясняващи и илюстриращи как да използвате вашия продукт или услуга. Те могат да имат изключително положително въздействие върху B2B продажбите. 72% от B2B купувачите правят поне половината от своите проучвания онлайн, преди да купят нещо. Потребителите са заети; повечето нямат време да проучат даден продукт достатъчно добре, за да разберат неговата цел. Продуктовите демонстрационни видеоклипове позволяват на потенциалните клиенти бързо да усвоят информацията около вашия продукт и след това да могат да решат да купят или не вашия продукт. TikTok е страхотно място за популяризиране на вашите видеоклипове за демонстрация на продукти. 

Коригирайте гласа на вашата марка 

Ако настоящите ви маркетингови методи не дават добри резултати, може би е време да коригирате гласа на марката си. TikTok е идеалната платформа за социални медии за популяризиране на по-автентично съдържание. Ако желаете да ангажирате публиката на по-лично ниво, защо дори не помолите вашия главен изпълнителен директор да направи въпросник в TikTok (харизматичните и вдъхновяващи лидери се справят невероятно в TikTok) или да запишете някои действия зад кулисите в офиса ви. Комуникацията човек-човек прави чудеса за ангажираността на марката B2B. 

Популяризирайте иновациите си

За B2B индустрията TikTok е до голяма степен неизследвана територия. Като популяризирате вашето видео съдържание в приложението, вие оставате далеч пред тенденциите в индустрията. Това предлага рядка възможност за вашия бизнес да стане лидер в индустрията на платформата. 

Бъди търпелив!

Освен ако не създадете вирусно видео, малко вероятно е вашият B2B TikTok бързо да привлече масово внимание. Точно като всяка платформа за социални медии, трябва да изчакате аудиторията и последователите ви да нараснат. Алгоритъмът FYP на TikTok обаче ще ускори нещата, като представи страницата ви на потребителите, които е вероятно да се интересуват от вашето съдържание.

време

Примери за B2B TikTok:

Ето един поглед към най-успешните B2B компании, маркетинг в TikTok днес…

Adobe:

 

 

Canva:

 

 

мъдрец:

 

 

Oddio Studios:

 

 

В обобщение…

Като B2B бизнес маркетинг, TikTok може да изглежда като плашещо място, но ви обещаваме, че не е! Най-важното нещо, което можете да направите, за да направите преминаването към TikTok възможно най-плавно, е да инвестирате времето си. Прекарайте часове в TikTok, превъртайки своя FYP, гледайки и ангажирайки се със съдържание и най-важното анализирайки други B2B усилия. Това ще гарантира, че вашето съдържание е модерно и ангажиращо, без да е достойно за по-младата публика.

Ако искате да проучите допълнително видео маркетинга на TikTok, свържете се с нас в Kartoffel Films. Ние можем да накараме видеото да работи за вас, а не обратното.