fbpx

Успешната видео продукция винаги започва със силен видео брийф. Това ще ви позволи да придадете съгласуваност на вашите идеи, но също така – и може би по-важно, ще позволи на вашата медийна агенция да разбере съдържанието, което искате да създадете. Ето нещата, които трябва да имате предвид, когато съставяте бриф за агенция.


1. Каква е вашата основна цел?

Това е първото нещо, което трябва да си зададете. Всички медии трябва да имат цел. Защо инвестирате в създаването на това съдържание? Как този видеоклип ще ви помогне да постигнете по-широката си кампания или бизнес цели? 

Седнете с екипа си и решете каква е основната цел и как тя съответства на по-широките цели на вашата компания . Това ще подкрепи останалата част от вашето резюме и ще ви позволи да съсредоточите своя подход, стил и доставка на вашето съдържание. В бъдеще тези цели също ще ви позволят да измервате успеха на кампания. 

писане на кратко видео за агенция

5 общи видео цели

Ето някои примери за цели, които можете да поставите за видеоклипа си:

„Да позиционираме аудиторията си да съчувства на нашите бенефициенти и в крайна сметка да ги мотивираме да дарят средства.“

„За да информираме хората за нашето събитие и да ги насърчим да платят, за да присъстват“

„Да образоваме хората относно здравето и безопасността на нашето работно място“

„За да повишим осведомеността за нещо, което е важно за нашия бизнес.“

Винаги бъдете ясни по отношение на това, което искате вашето видео да прави и какво да не прави. Но ограничете колко много сте си поставили за цел да постигнете в едно видео. Поставянето на твърде много цели е най-бързият начин да провалите съдържанието си. 

Обобщете целите си в изречение или две, това ще бъде добър индикатор дали видеоклипът ви има ясна цел.

2. Определете вашата целева аудитория

След като разберете каква е целта на вашето видео, трябва да помислите на кого искате да се хареса видеото и съобщенията. Първият ви инстинкт може да бъде да създадете видеоклип, който да се хареса на масите. Има смисъл; адаптирането на вашето съдържание към повече хора означава повече възвръщаемост… нали? За съжаление не става така. 

Създаването на универсален видеоклип просто не е възможно, тъй като различните хора харесват различни неща.

Вместо това помислете кой ще бъде най-възприемчив към вашите цели и направете съдържание за тях. След като идентифицирате целевата аудитория , ще можете да вземате творчески решения, като използвате демографски допускания.

3. Извършете проучване на конкурентите

Последното нещо, което искате, е да отделите време и пари за ново съдържание, за да може то просто да се изгуби в морето от други подобни видеоклипове. Искате да можете да се откроите от останалия пазар. Така че, най-добрият начин да направите това е да сте любопитни какво правят вашите конкуренти . Гледайте някои от техните видеоклипове, напишете какво харесвате и какво не харесвате в него, какво виждате много и какво смятате, че липсва. Използвайте това прозрение, за да помислите как можете да направите своя проект една крачка напред.

кратък видеоклип за агенция

4. Вземете решение за бюджет

Да дадете кратка информация на агенцията си без бюджет вероятно е еквивалентно на това да се опитвате да карате кола без спирачни педали; ще тръгнете бързо в правилната посока, но се насочвате към автомобилна катастрофа, ако вашата агенция не знае кога да спре.

Бюджетът винаги ще информира твореца. Вашата агенция ще се затрудни да разбере къде са границите, ако не посочите кое е достъпно и кое не. Тази невероятно перфектна идея, която пишат за вас? Е, може да е скъпо и загуба на време, ако не можете да си го позволите…

Преди да потърсите агенции, дайте бюджет на проекта. Обсъдете с вашия екип каква би била приемлива сума за инвестиране в съдържанието. 

5. Направете кратък списък с няколко агенции 

Много агенции продават услуги за видео продукция , но е важно да възложите на правилната агенция за вашия проект . 

Винаги е добре да изследвате създаването на съдържание с повече от една агенция. Това ще ви позволи да получите различни креативни подходи за преглед и също така ще можете да сравните цените, като гарантирате, че извличате максимума от бюджета си.

Все пак избягвайте да се опитвате да влизате в дискусии с твърде много агенции. Винаги е най-добре да поддържате краткия си списък… кратък, за да можете наистина да се съсредоточите върху няколко силни творчески подхода, които наистина харесвате.

Лесен процес на избиране

Когато сте готови да изпратите кратко видео, можете да решите кои агенции са по-подходящи за вашите творчески нужди, като се съсредоточите върху следното:

  • Кои агенции са най-подходящи за типа съдържание, което искате да създадете?
  • Какви видове бизнес съставляват тяхната клиентела? Има ли отзиви, които можете да прочетете?
  • Разгледайте предишната им работа, за да добиете представа за основните им области на фокус. 
  • Обърнете внимание на всяка работа, която харесвате, тъй като визуалните препратки са чудесен начин да се консултирате относно предпочитанията си за стил.

как да напиша кратко видео

6. Бъдете кратки

Можеше ли да познаеш! Краткият текст трябва да бъде точно това – кратък. По-точно, трябва да намерите баланса между твърде много писане и недостатъчно писане.

Уверете се, че предоставяте на агенциите достатъчно информация, за да доставят това, което искате. След като прочете вашата кратка информация, всяка агенция трябва да има силно усещане за това, от което се нуждаете. 

НЕ ставайте жертва на прекалено обяснение . Това ще направи краткото съобщение трудно за смилане и вашите съобщения може да станат заплетени. Ще имате възможност да прецизирате всички детайли по-нататък в творческия процес.

7. Доверете се на своята партньорска агенция

Избрахте да възложите на агенция да вдъхне живот на вашите идеи и това е умен избор! Това е, което те правят най-добре и можете да им се доверите, за да направят правилните творчески призиви за вашето видео съдържание. 

Понякога идеите се развиват и вашата агенция може да съветва и предлага неща, които не сте очаквали, което води до това съдържанието ви да изглежда малко по-различно от това, което първоначално сте си представяли. Но тези избори винаги ще бъдат в най-добрия интерес за вашето видео.

 Може да е малко обезсърчително да се доверите на техния опит, но се опитайте да не се привързвате твърде много към идеите, които може да имате, и дайте на агенцията си необходимото пространство за създаване. Един успешен проект винаги започва и завършва с добро сътрудничество и открита комуникация , така че работете в тясно сътрудничество с вашата агенция, за да сте сигурни, че създавате заедно нещо, което ще държи очите приковани към екрана!