fbpx

През годините видяхме как тенденциите във видео маркетинга се развиват от 30-секундни реклами и вирусни видеоклипове до влогове и видеоклипове на живо. Освен това новите технологии проправиха пътя за по-ангажиращи видео формати като 360-градусови изживявания, краткотрайни видеоклипове и видеоклипове, които могат да се пазаруват. Единственият въпрос сега е: как да включите тези нови тактики за видео маркетинг в текущите си кампании?

За да ви помогнем, събрахме някои от най-важните тенденции в производството на видео. От възхода на интерактивните видеоклипове и нововъзникващите видео формати до променящите се очаквания на клиентите и нарастващото използване на маркетингови платформи , ние се заехме с разработките, които са критични за оптимизирането на вашите видео маркетингови кампании.

ключови тенденции във видео маркетинга

Казват, че една снимка струва повече от хиляда думи. Така че човек може само да си представи какво въздействие може да има едно видео.

Видеоклиповете ангажират слуховите и зрителните сетива, позволявайки на вашето послание да достигне по-ефективно от друго визуално съдържание. Плюс това, тъй като станахме толкова добри в простото превъртане на минали изображения в социалните медии, видеоклиповете се превърнаха в най-добрия начин да привлечете вниманието на вашата публика и да я задържите ангажирана по-дълго.

Над половината от потребителите казват, че се ангажират с марки, които използват видео съдържание  за разпространение на информация за техните предложения (Accenture Interactive). Това може да се отдаде на факта, че повечето купувачи днес искат нещо по-съществено от рекламите.

Това е допълнително подкрепено от по-ново проучване, което показа, че 68% от потребителите предпочитат да гледат видеоклипове, за да научат за нови продукти или услуги (Wyzowl, 2020). Това го прави по-популярен от текстови статии, инфографики, презентации и електронни книги.

68%68%15%15%4%4%4%4%3%3%Short VideoText-Based ArticlesInfographicsPresentations and Pitchese-Books and Manuals020406080e-Books and Manuals: 3%

Как потребителите искат да научат за нов продукт?

Проектирана от

Източник: Wyzowl, 2019 г

В същото проучване обаче се споменава и нарастващо ниво на конкуренция и шум във видео маркетинга през последните няколко години. Това показва, че дори ако видеоклиповете са на върха на виртуалната хранителна верига, простото им създаване за вашата марка не се равнява на успех на кампанията. В крайна сметка има толкова много маркови видеоклипове, които се борят за вниманието на потребителите.

Също така, след разцвета на телевизионните реклами, марковата видео продукция става все по-усъвършенствана. Разпространението на социалните медии също принуди търговците да направят своите видеоклипове по-интерактивни, креативни и иновативни. Така че, за да ви помогнем да сте в крак, ние ще предоставим подробности за различни статистики за видео маркетинг, за да проверим най-новите тенденции в тази област.

1. Видео фунии

В днешно време все повече потребители откриват марки чрез видео. Осемдесет и четири процента от купувачите са решили да купят продукт, след като са гледали видеоклип на дадена марка. Освен това 80% от потребителите са купили софтуер или приложение, след като са гледали видеоклип за това. Тези числа показват, че видеото се превръща в неразделна част от пътуването на клиента. Освен това пандемията увеличи потреблението на видео, като 96% от потребителите казват, че са увеличили времето, прекарано в гледане на видеоклипове (HubSpot, 2021 г.).

Това означава ли, че традиционните маркетингови методи вече не са актуални? Въобще не. Въпреки това, допълването на настоящата ви маркетингова стратегия с видео означава, че покривате повече бази. Осемдесет и седем процента от потребителите търсят информация за продукта онлайн, преди да вземат каквото и да е решение за покупка (Retail Dive) и видеото може да им помогне да ги накарат да купуват от вашата марка.

Освен това, това кара потребителите да взаимодействат с марките, тъй като може да имат допълнителни въпроси, преди да завършат покупката.

Видео и решението за покупка

94%Consumers who watchexplainer videos regardingproducts
84%Consumers who boughtproducts after watching videosabout them
80%Consumers who purchased anapp or a software afterwatching a video of themConsumers who purchased an app or asoftware after watching a video of them:80%

Източник: HubSpot, 2021 г

Проектирана от

Изводи за видео фуниите:

 • Потреблението на видео се увеличи особено по време на блокирането поради пандемията.
 • Потребителите търсят онлайн информация относно даден продукт, преди да го купят.
 • Повечето потребители са закупили приложение или софтуер, след като са гледали видеоклип за него.

 

2. LinkedIn и видео

LinkedIn, считан за сайт за социални медии за професионалисти, има около 722 милиона потребители. Тъй като хората влизат в сайта, търсейки работа поради загуба на работа поради пандемията, ангажираността в LinkedIn е скочила с 31% през Q3 на 2020 г. (Social Media Today, 2020 г.). Но платформата може да бъде повече от просто място за търсене на работа и място за споделяне на бели документи.

Преди известно време LinkedIn обяви, че върви в посока B2B видео маркетинг (LinkedIn). Това е възможност за бизнеса да използва видео, за да достигне до потенциални служители, както и до клиенти.

Все още остава да се види обаче колко положително въздействие може да има това върху показателите на бизнеса. Въпреки това би било разумно да включите това развитие във вашите маркетингови планове, като се има предвид, че видео маркетингът е благоприятен за марките на всяка платформа.

LinkedIn видео маркетинг

LinkedIn и видеоклипове за вкъщи:

 • LinkedIn има 722 милиона потребители.
 • Ангажираността в LinkedIn се е повишила с 31% през Q3 на 2020 г.
 • Би било разумно да включите видео маркетинга в LinkedIn във вашите планове за видео маркетинг.

 

3. Видео на живо, продажба и покупка в реално време

Социалните медии промениха драстично бизнес пейзажа. Той преодолява пропастта между марките и потребителите, като им предоставя платформа, чрез която могат да взаимодействат на по-лично ниво. Това е чудесно за ангажиране на съществуващи клиенти и потенциални клиенти, които са силно заинтересовани от това, което вашата марка може да предложи.

Единственият проблем тук е, че това не е достатъчно, за да достигнете до нови перспективи. Тогава редовното публикуване във вашата емисия, отговарянето на коментари и споделянето на значително съдържание са сигурни начини за изграждане на силно онлайн присъствие. Въпреки това, със социалните мрежи, които се фокусират повече върху значимите социални взаимодействия между отделните хора (Forbes), брандовете изпитват по-трудно време от всякога да се приземят в новинарските емисии на целевата си аудитория, без да плащат.

Едно нещо, което може да ви помогне да промените това, са видеоклиповете на живо. Видеосъбитията на живо често се приоритизират от алгоритмите на социалните медии, защото се случват в реално време. Пример за това е Facebook Live, който беше разкрит като най-ангажиращия формат на платформата в доклад за Q3 2020 (Socialbakers).

Нещо повече, видеоклиповете на живо могат да закачат зрителите три пъти по-дългоотколкото предварително записаните видеоклипове и може да доведе до шест пъти повече взаимодействия (Facebook). Това може да се отдаде на факта, че мнозина смятат, че видеоклиповете на живо предлагат по-автентично изживяване за публиката (79%) и че добавят човешка нотка към дигиталните маркетингови кампании (63%) (GO-Globe).

Освен това, нова тенденция в наши дни е продажбата на живо чрез Facebook Live. Индивидуалните продавачи и магазини използват видео на живо, за да продават продукти, преди да ги публикуват в своите онлайн магазини. Потребителите, които гледат видеото, също запазват артикулите по време на потока и завършват транзакцията след това.

Но Facebook и Instagram са на път да пуснат различна функция за пазаруване в реално време. Тази възможност вече е достъпна за шепа създатели или акаунти и ще бъде въведена за повече потребители в рамките на годината. Instagram също спомена, че ще направи функцията достъпна не само за онлайн търговци на дребно с физически стоки, но и за всички видове бизнес (Wave.video, 2021 г.).

Възприемани ползи от видеоклипове на живо

По-автентични взаимодействия

79 %

Добавя човешко отношение към дигиталния маркетинг

63 %

Съдържанието може да бъде преназначено по-късно

61 %

Обратна връзка от публиката в реално време

60 %

Източник: Go-Globe

Проектирана от

Изводи за тенденции във видео на живо:

 • Индивидуалните продавачи използват Facebook Live, за да показват и продават продукти.
 • Facebook и Instagram пускат функция, която е специално предназначена за пазаруване в реално време.
 • Instagram изгражда функция, която позволява на всички видове бизнеси да продават чрез видео в реално време.

4. 360-градусови видео изживявания

Видеоклиповете са страхотни, за да дадат на клиентите визуално представяне на това, което вашата марка може да предложи. За разлика от снимките, видеоклиповете позволяват на зрителите да видят продукта или услугата в действие. Въпреки това, ако искате да покажете вашите продукти и услуги, може да изберете нещо малко по-завладяващо, като 360-градусови видеоклипове.

Това е една от тенденциите във видео съдържанието, която предефинира изживяването при гледане за много потребители. Това им дава повече контрол върху начина, по който гледат на продукт или услуга. Освен това те смятат, че този тип видео им позволява да „демонстрират продукт“, преди да решат да го купят. Следователно има смисъл, че 98% от потребителите казват, че 360-градусовите видеоклипове са по-вълнуващи в сравнение с други формати на видеоклипове (Advrtas).

Освен това 360-градусовите видеоклипове имат +46% процент на завършване на видеоклипа в сравнение с обикновените видеоклипове и +300% процент на кликване в сравнение с други дисплейни реклами (OmniVirt).

Един пример за това как 360-градусови видеоклипове се използват за маркетинг включва VR изживяването на Qantas Airlines Hamilton Island (Qantas Airlines в YouTube). С това те успяха да популяризират туристическата дестинация, като дадоха на пътниците по-добра представа какво да очакват, когато я посетят. Междувременно Visit Dubai създаде подобна кампания за популяризиране на Dubai Mall (Visit Dubai в YouTube). Тук те използваха технологията, за да дадат на зрителите виртуална обиколка на мола.

Разбира се, тези примери са направени в много по-голям мащаб, така че може да е предизвикателство за по-малките компании. Но може да сте в състояние да използвате тази технология, за да направите обиколка на вашето шоу, да документирате събитие или дори да предложите кратък поглед на вашата производствена линия.

скорост на завършване на видеоклипа

Тенденции за 360-градусови видео изводи:

 • 360-градусовите видеоклипове осигуряват завладяващо изживяване за потребителите; по този начин е по-ефективно при ангажирането им.
 • Използването на 360-градусови видеоклипове ви позволява да демонстрирате продуктите и услугите си по-добре, тъй като вашите целеви клиенти имат по-голям контрол върху това да ги разгледат.

Най-популярният софтуер за маркетинг на съдържание

 1. HubSpot маркетинг. Най-добрата в класа платформа за маркетинг на съдържание, която помага на маркетинговите екипи да увеличат трафика на сайта и реализациите на потенциални клиенти. Едно от тези изчерпателни ревюта на HubSpot Marketing обсъжда продуктовите предложения и предимства.
 2. UpCity. Онлайн пазар, предназначен да помогне на малките и средни предприятия да подобрят своите маркетингови стратегии за съдържание. За повече подробности вижте тези рецензии на UpCity .
 3. Wrike. Интелигентно маркетингово решение за съдържание, което дава възможност на търговците да постигнат по-добра оперативна ефективност, като по този начин подобряват маркетинговите резултати. Открийте как работи този интуитивен софтуер в едно от тези ревюта на Wrike .
 4. Оптимизирано. Инструмент за маркетинг на съдържание, който помага за оптимизиране на дейностите по оптимизиране на сайта. За повече информация прочетете един от тези прегледи на Optimizely .
 5. Прецедете. Позволява на търговците удобно да извършват всички маркетингови дейности за съдържание от едно място. Прочетете повече за това в едно от нашите ревюта на Percolate .

5. По-малкото е повече видео продукция

Почти всяка година се въвеждат нови технологии за видео продукция. Помислете за синемаграфи, 4K видеоклипове, инструменти за хиперлапс и високоскоростни камери. Изглежда обаче, че бизнесът не трябва да е в крак с тези сложни, да не говорим, скъпи тенденции.

Тенденцията към проста видео продукция се очаква да продължи, ако не и да нарасне още повече през 2020 г., тъй като все повече фирми удвояват пускането на повече съдържание, за да се откроят в тълпата.

Само преди няколко години марката за луксозни автомобили Bentley засне цяла реклама с помощта на iPhone . Можеха да използват скъпи Gimbal стабилизатори и адаптери за обективи, но всички кадри бяха записани с телефон. След това други марки го последваха, за да записват кратки видеоклипове за маркетинг в социалните медии.

Вземете Code.org, например. Организацията е интервюирала професионалисти, за да говорят за креативността и нейната роля в компютърните науки. Както можете да видите, повечето от видеоклиповете са заснети във формат на vlog с нещо, което изглежда като смартфони или цифрови фотоапарати. Което означава, че нямате нужда от луксозно оборудване, за да създадете съдържание, което може да привлече вниманието на вашата аудитория.

Разбира се, Code.org може да е интервюирал доста високопоставени личности. Въпреки това, винаги можете да добавите свой собствен обрат към него, в зависимост от ресурсите, с които разполагате. Може би бихте могли да съставите интервюта от вашите клиенти, служители и други подобни. Освен това можете да го използвате, за да предоставите кадри зад кулисите на събитие, което сте организирали.

Въпросът тук е, че фирмите могат да решат да се придържат към проста видео продукция за маркетинг. Докато се фокусирате повече върху същността, има голям шанс посланието ви да бъде чуто.

Тенденции в видео продукцията Изводи:

 • Създаването на видеоклип за вашата марка не трябва да е скъпо. В днешно време някои марки са се измъкнали, като използват само смартфони и цифрови фотоапарати, за да създават своите видеоклипове.
 • Тъй като все повече потребители изискват по-автентично брандирано съдържание, можете да изберете да инвестирате повече в същността на вашите видеоклипове, отколкото в начина, по който са произведени.

6. Оптимизирани за търсене видеоклипове

Тъй като алгоритмите на търсачките стават по-интелигентни и все повече бизнеси се ориентират към тези промени, оптимизирането на видео съдържанието ще продължи да бъде централно за вашата видео маркетингова стратегия.

Още през 2018 г. Google добави карта „Избрани видеоклипове“ към резултатите от търсачката си (CNBC). Тази конкретна актуализация ще възпроизведе кратки части от определени видеоклипове, които са свързани с вашите ключови думи за търсене. Например, ако потърсите „Нара, Япония“, вероятно ще видите представени видеоблогове, показващи района, или видеоклипове, спонсорирани от туристически агенции, които трябва да ви дадат бърза обиколка на мястото. След това можете просто да задържите курсора на мишката върху всеки видеоклип, за да видите визуализация на съдържанието му, или да щракнете върху него, за да гледате цялото.

Освен това, ако се върнем малко назад, видео SEO вече е започнало много по-рано от това чрез търсачката на YouTube. В края на краищата през последните години все по-голям брой интернет потребители разчитат на платформата за споделяне на видео за ежедневната си доза интересно, образователно и забавно съдържание.

Разбира се, когато има търсене, можете да очаквате увеличение на предлагането. По този начин, колкото повече съдържание изскача, толкова повече е необходимо да оптимизирате видеоклиповете си за търсене, така че да се открояват сред шума.

Някои съвети, които може да ви помогнат да направите това, включват:

 1. Използване на имена, заглавия и описания на видео файлове, които съдържат вашата целева ключова дума.
 2. Добавяне на подходящи тагове, особено популярни ключови думи, свързани с темата на видеоклипа ви
 3. Добавяне на субтитри и надписи.
 4. Създаване на оригинални миниатюрни изображения за вашите видеоклипове.

Оптимизирани за търсене видео тенденции Изводи:

 • Видео съдържанието трябва да бъде оптимизирано точно толкова, колкото и вашият уебсайт, блогове и друго писмено съдържание.
 • Тъй като гледането на видеоклипове в YouTube, Vimeo и подобни платформи става все по-разпространено, е по-трудно да накарате вашите маркови видеоклипове да се открояват. Като такъв, трябва да стратегизирате SEO за вашето видео, за да сте сигурни, че видеоклиповете ви се класират в резултатите от търсенето.

7. Образователни видеоклипове

Видеоклиповете са чудесни като инструменти за учене – в това няма съмнение. Докосвайки както слуховите, така и зрителните сетива, видеоклиповете улесняват преподавателите да произвеждат ефективни и завладяващи лекции, ръководени от инструктори, уроци и симулации. От маркетингова гледна точка обаче можете да използвате това, за да привличате потенциални клиенти по-ефективно.

Точно така, сега живеем в ера на претоварване с реклами. Независимо дали гледате телевизия, сърфирате в интернет, превъртате социални медии или просто пътувате до работа, ще видите реклами. Не само, че понякога има твърде много реклами, но те също са твърде натрапчиви и дори забавят времето за зареждане на страницата. В резултат на това потребителите блокират реклами, където могат. Всъщност, според GlobalWebIndex, 47% от интернет потребителите сега използват приложения за блокиране на реклами (Social Media Today, 2019).

Като бизнес можете да избегнете това, като инвестирате в информативно съдържание. За начало, това не са реклами, така че стига да работите усърдно със SEO, вашето съдържание има добри шансове да бъде забелязано. По-важното е, че този тип видеоклипове имат за цел да образоват, а не да продават. По този начин, ако видеоклипът ви е достатъчно интересен, потенциалните клиенти са длъжни да кликнат върху него.

Една марка, от която можете да почерпите вдъхновение, когато става въпрос за това, е HubSpot. Подобно на други известни компании в SaaS индустрията, HubSpot разполага с много ресурси за популярни стратегии в своята област. И така, те решиха да споделят това знание чрез уроци в своя блог и YouTube канал. Например, те имат видеоклип с инструкции за създаване на видеоклипове с инструкции, които можете да разгледате по-долу.

В резултат на това те не са известни само с предлагането на софтуерни решения; фирмите също ги познават като лидер на мисълта в индустрията.

Образователни видео тенденции Изводи:

 • Образователните видеоклипове добавят стойност към клиентското изживяване. С тях купувачите нямат чувството, че им се продава, така че е по-вероятно да почувстват, че вашата марка може да предложи повече от вашите продукти и услуги.
 • Публикуването на видеоклипове, които образоват вашия целеви пазар, може да ви помогне да се утвърдите като лидер на мисълта във вашата индустрия. Това е особено полезно за B2B бизнеси.
 • Повечето потребители избягват видеорекламите (или рекламите като цяло), доколкото е възможно. Въпреки това, единственият път, когато най-вероятно биха кликнали върху маркови видеоклипове, е когато съдържанието е интересно или информативно.

8. Vlogging за марки

Що се отнася до навиците за онлайн гледане, видеоблоговете са може би една от най-популярните форми на видео съдържание сред интернет потребителите. В интерес на истината, повече от 44% от интернет потребителите гледат влогове всеки месец (Vlogging Pro, 2020).

По-често, отколкото не, хората използват видеоблогове или видео блогове , за да документират ежедневния живот, да споделят своя опит, да покажат своите таланти или просто да изразят себе си. През последните години обаче видяхме знаменитости и микроинфлуенсъри да използват това, за да взаимодействат с феновете си. По същия начин видяхме няколко марки да следват примера.

Вземете например лайфстайл марката на Гуинет Полтроу, Goop. В момента марката поддържа канал в YouTube, където публикува актуализации за марката си и как да използва продуктите си. На по-лично ниво Гуинет използва канала, за да споделя своята рутинна грижа за кожата, любими рецепти и ежедневни дейности. Те дори имат съдържание, включващо служители на тяхната компания, както и клиенти (които също са влиятелни лица, разбира се).

Въпросът сега е как точно този вид съдържание подсилва вашата маркетингова стратегия? Най-добрият отговор на това е, че ви позволява да хуманизирате марката си. Суровото и нефилтрирано усещане на видеоблоговете ви позволява да се свържете с целевата си аудитория на по-интимно ниво. По този начин да направите вашата марка по-достъпна и автентична е особено важно сега, когато много потребители изглежда не вярват на марките (Edelman).

Ако искате да започнете да включвате това, но нямате опит в създаването на vlogs, не се притеснявайте. Има много инструменти за редактиране на видео за начинаещи .

Пример за видеоблог на марка

Goop е марка за стил на живот, която използва видеоблогове, за да образова за своите продукти, както и за взаимодействие с клиентите си.

Изводи за тенденциите във видеоблоговете на марката:

 • Vlogging е важен инструмент сред знаменитостите и влиятелните лица, когато става въпрос за достигане до техните фенове. По същия начин марките могат да използват това, за да се свържат с най-лоялните си клиенти.
 • Vlogs предлагат по-суров и нефилтриран изглед на вашата марка, така че използването им като част от вашата видео маркетингова стратегия може да ви помогне да хуманизирате марката си и да изградите доверие на потребителите.
 • Vlogging е по-интересен начин за представяне на вашата марка. С това можете да покажете как да използвате вашите продукти, да предоставите видеоклипове зад кулисите на вашите операции и други подобни.

9. Интерактивни видеоклипове

Клиентите имат по-високи очаквания сега повече от всякога (Microsoft). Отминаха дните, когато предоставянето на добри услуги и предлагането на качествени продукти са достатъчни за изграждане на лоялна клиентска база. Сега клиентите гравитират към марки, които могат да им осигурят уникално, технологично изживяване при пазаруване. Всъщност 75% от потребителите очакват марките да използват нови технологии, за да изградят по-добри изживявания за тях (Salesforce).

Една от нововъзникващите тенденции, които имат за цел да решат този проблем, е интерактивното видео. В края на краищата, с нарастването на технологиите за добавена и виртуална реалност, създаването на този тип видеоклипове е по-лесно от всякога. Толкова много, че почти 1/4 от търговците на видео са започнали да използват интерактивно видео като канал (Wyzowl, 2020). Експертите дори прогнозират, че до края на 2019 г. този брой ще достигне 50%.

Сред марките, които вече са използвали това като част от маркетингова кампания, е марката за красота Maybelline. За да стартират своята продуктова линия в Северна Америка и Европа, те създадоха интерактивен урок за гримиране стъпка по стъпка, включващ техните нови продукти (Rapt Media).

По-скорошен пример за това включва промотирането на Disney на техния филм на живо Книга за джунглата. Там зрителите могат да надникнат във филма и ако желаят да го направят, могат да преместят плъзгача за видео, за да разкрият как Дисни го е заснел. Те дори могат да кликнат върху героите, за да отворят кратки описания на всеки герой.

Това са само два примера за това как изглеждат интерактивните видеоклипове сега и как те променят видео маркетинга през 2020 г. Имайте предвид, че AR и VR технологиите все още се развиват. Така че, тъй като тези технологии стават все по-напреднали, можем да очакваме интерактивните видеоклипове да бъдат по-многостранни в близко бъдеще.

Интерактивни видео тенденции Изводи:

 • С достъпните AR и VR технологии марките могат лесно да произвеждат интерактивно видео съдържание, за да ангажират клиентите си по-добре.
 • Интерактивните видеоклипове обикновено са по-ангажиращи от обикновените видеоклипове и информативните видеоклипове. По този начин това е чудесен вариант, ако искате да предизвикате интереса както на клиенти, така и на потенциални клиенти.
 • Като използвате AR и VR, вие се утвърждавате като технологично напреднала компания – нещо, което е много важно за съвременните клиенти.

10. По-дълги реклами

Когато социални медийни платформи като Twitter и YouTube въведоха 6-секундните видеореклами ( WARC ) , много марки се приготвиха за това, което смятаха, че ще бъде ерата на микрорекламите.

Като за начало, Eggo waffles пуснаха рекламата L’Eggo Your Eggo (Eggo Waffles в YouTube), където те просто изляха сироп върху прясно сготвени вафли. Междувременно Холс пусна кратко видео за Halls Kids Throat Popsкойто включва дете, което взема бонбона за облекчаване на кашлицата (Halls в YouTube). Освен тях, има безброй други подобни реклами от популярни компании като Dove, Subaru и Doritos.

По това време изглеждаше, че микро-видеоклиповете са на път да преразгледат играта за видео маркетинг. В края на краищата, като поддържат рекламите кратки, те могат да увеличат процента на завършване на видеоклипа и да увеличат обхвата си по-ефективно. Нещо повече, тъй като тези реклами са толкова кратки, имаше малък шанс потенциалните клиенти да ги намерят за досадни.

Изглежда обаче, че дори и с предимствата, които тези 6-секундни реклами носят, много компании избират да произвеждат по-дълги реклами. В проучване на Digital Content Next те установиха, че 40% от всички онлайн реклами, стартирани от 2018 до 2019 г., са имали средно 15 секунди. Рекламите от 0-5 секунди съставляват само 3% от общите онлайн реклами през периода на изследване.

Въпреки това можем да заключим, че по-дългите видео реклами скоро няма да остареят. Ако не друго, може дори да процъфтява с появата на по-ангажиращи и интерактивни видове видео формати.

Продължителност на онлайн рекламите през 2019 г. по популярност

15 секунди

40 %

30 секунди

24 %

0-5 секунди

3 %

Източник: Digital Content Next

Проектирана от

Дълги рекламни тенденции Изводи:

 • Докато повечето платформи позволяват на потребителите да пропускат реклами след 5 секунди, все по-голям брой марки избират да произвеждат реклами със средно 15 секунди. Това само показва, че специалистите по видео маркетинг не трябва да се страхуват да създават по-дълги реклами, за да бъдат забелязани на различни платформи.
 • Въпреки това микрорекламите може да се върнат в крайна сметка, тъй като по-младите поколения са склонни да бъдат по-възприемчиви към по-кратки реклами.

11. Видеоклипове Отидете ТАМ

С движението за рязане на кабели в разгара си, медийните услуги отгоре (OTT) като Netflix, Hulu и Amazon Prime със сигурност се превърнаха в един от най-популярните източници на видео съдържание (BestTechie). Всъщност се прогнозира, че потребителите на OTT услуги ще се покачат до 197,7 милионадо 2022 г. (eMarketer). Въпреки това има смисъл видеомаркетолозите да използват OTT платформи и устройства за своите кампании.

Всъщност, ако все още не сте направили това, може да сте малко закъснели в играта. Съвсем наскоро Hulu спечели над 1 милиард долара само от OTT реклами (MobileAds.com, 2020 г.). Което означава, че доста компании вече използват тези платформи в своя полза.

Въпреки това, преди да се присъедините към бандата, трябва да знаете, че има неща, които трябва да имате предвид. Например OTT съдържанието се предава не само на настолни компютри и мобилни джаджи; те също се гледат чрез смарт телевизори, игрови конзоли и стрийминг кутии. Въпреки това ще трябва да се уверите, че вашите видеоклипове ще реагират на всички тези устройства.

Освен това, тъй като повечето OTT услуги разчитат на алгоритми, за да предоставят на потребителите най-подходящото съдържание (и реклами), може да искате да използвате силно насочено видео съдържание за тази платформа. Ако искате други идеи как да увеличите максимално този канал, добро място за начало е това ръководство за това как търговците на дребно използват OTT от Hubbard Chicago .

Изводи за OTT видео тенденции:

 • Все повече хора консумират OTT съдържание и използват OTT устройства. Ако искате да привлечете тази аудитория, създаването на OTT видеоклипове е добро място да започнете.
 • OTT платформите се предават на различни устройства; следователно ще трябва да създадете съдържание, което може да се адаптира към всички тях.
 • Повечето OTT услуги използват алгоритми, за да отсеят най-доброто съдържание за всеки потребител. По този начин търговците могат лесно да използват това за своите целеви видеоклипове.

12. Промяна на спецификациите за видео в социалните медии

Точно както има много устройства, на които можете да гледате видеоклипове, има различни платформи за социални медии, които могат да се използват за същата цел. За свързаната марка това може да означава само нещо положително – наличието на повече канали за достигане до целевите аудитории. Въпреки това, той идва с един недостатък. Това е трудността да се поддържат видео спецификациите.

Различните сайтове за социални медии имат различни оформления. Например в Instagram ще видите, че повечето видеоклипове се показват в квадратен видео формат. Междувременно във Facebook, Twitter и LinkedIn видеоклиповете са или пейзажни, или портретни. Въпреки това търговците ще трябва да се съобразяват с размера на тяхното видео съдържание, ако възнамеряват да го публикуват в множество социални мрежи. В противен случай съдържанието им може да не се възпроизведе или да се покаже погрешно.

Въпросът тук е, че преди да публикувате видеоклип в социалните медии, първо трябва да знаете техните спецификации. Ако искате да играете на сигурно, можете да изберете да използвате вертикални или квадратни видеоклипове. Това е така, защото повече платформи могат да поемат формата. Освен това е по-малко вероятно да бъде изрязан на дисплея. Всъщност 39% от търговците на видео сега избират вертикални или квадратни видеоклипове пред хоризонтални (Animoto).

От друга страна, ако искате да играете по правилата, има много сайтове, които следят тези видео спецификации вместо вас. За да научите повече за това как да форматирате видеоклиповете си според различни сайтове, ето винаги актуално ръководство за видео спецификации за социални медии от Sprout Social , към което можете да се обърнете.

Спецификации на видеото в социалните медии Тенденции Изводи:

 • Начинът, по който купувачите гледат видео в социалните медии, се променя. С увеличеното използване на мобилни телефони, появата на OTT устройства и различните изисквания на социалните мрежи, можем да очакваме, че ще има различни видео спецификации за различните платформи.
 • Много търговци сега използват квадратни и вертикални видеоклипове, за да приспособят мобилните зрители.
 • Ако искате да сте сигурни, че видеоклиповете ви се гледат, както сте предвидили, трябва да направите всичките си видеоклипове напълно адаптивни.

13. Видео в Stories

FOMO или страхът от пропускане е ефективна тактика за бързо постигане на ангажираността на клиентите, която искате. Като за начало, проучване на Eventbrite разкри, че 7 от 10 милениали изпитват FOMO (Eventbrite). Освен това може да повлияе на решенията за покупка. В по-скорошно проучване на Credit Karma те откриха, че една четвърт от купувачите на хилядолетието харчат FOMO няколко пъти в годината (Credit Karma).

Ако искате да се възползвате от това, един от най-добрите начини да го направите е чрез публикуване на краткотрайно съдържание. Това са онези „истории“ в социалните медии, които автоматично се изтриват 24 часа след публикуване. Те често включват текстови публикации и снимки. Въпреки това, като се има предвид, че видеоклиповете стават все по-популярни, трябва да очакваме, че повече хора ще ги използват за този формат.

Това е чудесно за публикуване на съобщения за продукти и актуализации в реално време. В края на краищата, поради временния му характер, хората са склонни да го проверят веднага, защото може да нямат шанс да го видят по-късно. Плюс това, милиони хора взаимодействат с този тип визуално съдържание ежедневно. Само в WhatsApp има 450 милиона потребители на ден на функцията Stories (Social Media Today, 2019). Така че можете да сте сигурни, че ще има потребители на социални медии, които ще взаимодействат с вашето съдържание.

Тази компилация от тенденции в социалните медии ще ви помогне да научите повече за краткотрайното съдържание и как можете да го използвате във ваша полза.

4504503003001911911501507070WhatsAppInstagramSnapchatFacebookMessenger0100200300400500

Ежедневни потребители на ефимерно съдържание през 2019 г

Данните са сортирани по мрежа (в милиони)

Проектирана от

Източник: SocialMediaToday

Ефимерни видео тенденции Изводи:

 • Милениалите се страхуват да не пропуснат. По този начин ефимерното съдържание е много ефективно за ангажирането им.
 • Добавянето на видеоклипове към вашето ефимерно съдържание не само дава повече разнообразие на историите ви в социалните медии. Освен това ви позволява да гарантирате, че вашите последователи ще видят вашето съдържание в рамките на 24 часа след публикуването. Това го прави чудесен за спешни съобщения.

14. Беззвучни социални видеоклипове

Немите филми може би не са толкова популярни сега, колкото през 20-те години на миналия век. Модерна версия на тези видеоклипове обаче сега е на мода в социалните медии.

Преди няколко години Facebook пусна функция за автоматично пускане на видео, която позволява на потребителите да стриймват без звук. Това помогна на хората да предотвратят гледането на нещо с пълен звук, когато сте на обществено място. За да нарисувате по-ясна картина, само си представете колко неудобно би било, ако докато се возите във влака, хората внезапно чуят крещеща коза – да, знаете мемето – идващо от телефона ви.

Ето защо не е изненадващо, когато Verizon Media разкри, че 92% от хората гледат видеоклипове с изключен звук, когато използват мобилните си устройства (Forbes, 2019). Нещо повече, когато други социални сайтове започнаха да използват тази функция, надписите се превърнаха в стандарт сред социалните видеоклипове. Според същото проучване на Verizon, потребителите искат да намерят надписи във видеоклипове за съвети (55%), храна (53%) и новини (52%).

Това просто показва, че много потребители на социални медии вече предпочитат да гледат видеоклипове без звук. Така че би било добра идея да използвате надписи или да правите видеоклипове, които не се нуждаят непременно от звуци, за да бъдат разбрани. NowThis, марка за видео новини в социалните медии, е една компания, която използва широко тази техника. Просто погледнете как са редактирали този доклад за образователната програма на Хамилтън (NowThis News в YouTube).

статистика за тихо видео

Изводи за тенденциите в беззвучното видео:

 • Много потребители на социални медии предпочитат да гледат видеоклипове без звук, особено когато са на обществено място.
 • Създаването на видеоклипове с надписи ще ви позволи да приспособите потребителите на социалните медии, които искат да гледат без звуци, както и тези, които го правят.

Започнете да актуализирате стратегията си за видео маркетинг

Съдържанието е цар; чували сме го милиони пъти преди. Изглежда обаче, че не всички видове съдържание са еднакви.

Сред различните тенденции в дигиталния маркетинг видеото може да има предимство и има основателна причина. Съвременните потребители искат информация и я искат бързо. По този начин видеото ви позволява да им дадете това, което искат. Освен това е по-трудно да пренебрегнете видеоклипове в сравнение с други видове съдържание.

Освен това, бъдещето на видео маркетинга ще стане още по-завладяващо и интерактивно, тъй като индустрията води към използването на по-напреднали технологии. Така че ще стане по-ефективен при ангажирането на потенциални клиенти и поддържането на клиентите привързани към това, което вашата марка може да предложи.

Разбира се, това не означава, че вече не е необходимо да използвате други форми на съдържание за вашата маркетингова кампания. Използването на текстови статии, изображения, видеоклипове и други видове съдържание заедно ще ви позволи да постигнете по-добри резултати за вашите кампании.

Въпреки това, за да ви помогнем да управлявате цялостните си маркетингови усилия, не забравяйте да разгледате нашата компилация от тенденции в дигиталния маркетинг . Това би трябвало да ви помогне да съгласувате усилията си за видео маркетинг с по-широка маркетингова стратегия.

 

Препратки:

 1. Accenture Interactive. (2016). Светлини. Камера. действие . Accenture .
 2. Wyzowl. (2021 г.). Статистика за видео маркетинг за 2021 г. (Чисто нови данни) . Wyzowl .
 3. Хейс, А. (2021). Какво трябва да знаят специалистите по видео маркетинг през 2021 г. според изследване на Wyzowl . HubSpot .
 4. Alaimo, D. (2018, 15 август). 87% от купувачите сега започват да търсят продукти онлайн . Гмуркане на дребно .
 5. Hutchinson, A. (2020 г., 28 октомври). LinkedIn до 722 милиона членове, продължава да вижда „рекордни нива на ангажираност“ . Социалните медии днес .
 6. Spitzer, P. (2018, 6 юли). LinkedIn въвежда видео реклами . LinkedIn .
 7. Чайковски, К. (2018, 11 януари). Facebook фокусира новините върху приятелите и семейството, ограничавайки обхвата на марки и медии . Forbes .
 8. Социални пекарни. (2020 г.). Доклад за тенденциите в социалните медии – Ключови прозрения Q3 2020 . Socialbakers .
 9. Mosseri, A. (2018, 12 януари). Сближаване на хората . Фейсбук .
 10. Скавиш, К. (2020 г., 7 декември). Тенденции във видеомаркетинга за 2021 г.: Топ прогнози от 18 експерти в индустрията . Wave.video .
 11. Advrtas. (nd). 360 рекламите са по-добри! (Част 1) . Advrtas .
 12. OmniVirt. (2017, 13 ноември). Статистика за ефективността на 360° видео от над 1000 кампании . OmniVirt .
 13. Qantas Airlines. (2015, 28 юни). Посетете остров Хамилтън в 360° виртуална реалност с Qantas . YouTube .
 14. Посетете Дубай. (2017, 14 юли). (4K) 360: пазаруване в Dubai Mall на 360° . YouTube .
 15. Novet, J. (2018, 24 септември). Google току-що пусна куп актуализации на своята търсачка . CNBC .
 16. Ахмад, И. (2019 г., 2 април). Глобално поведение при блокиране на реклами 2019 [Инфографика] . Социалните медии днес .
 17. VloggingPro. (2020 г., 14 май). Статистика за Vlogging [актуализирана 2020 г.] . VloggingPro .
 18. Еделман. (2020 г., 14 май). Глобален доклад на Edelman trust barometer за 2019 г. Еделман .
 19. Microsoft. (2017). Доклад за глобалното състояние на обслужването на клиенти за 2017 г. Microsoft .
 20. Afshar, V. (nd). Нови правила за ангажиране на клиенти: Ключови констатации от глобално проучване . Salesforce .
 21. Rapt Media. (nd). Maybelline New York – Интерактивни видеоуроци, стимулиращи ангажираност и реализации . Rapt Media .
 22. WARC. (2016, 28 април). YouTube пуска реклами от шест секунди . WARC .
 23. Вафли Eggo. (2018, 4 октомври). YouTube пуска реклами от шест секунди . YouTube .
 24. Зали. (2018, 18 декември). Това изисква Halls | Детски поп . YouTube .
 25. Taher, M. F. (2019, 9 октомври). Посттелевизионно поколение: Доставка на съдържание, рязане на кабели и бъдещето на видеото . BestTechie .
 26. Enberg, J. (2018, 17 август). Прерязването на кабели се ускорява, докато OTT видеото продължава да расте . eMarketer .
 27. Алвин. (2020 г., 2 ноември). Какво е OTT (over-the-top) реклама? MobileAds.com .
 28. O’Neill, M. (2017, 6 юни). Състоянието на социалното видео: Маркетинг в света на първо място във видеото [Инфографика] . Анимото .
 29. Eventbrite. (nd). Millennials: Подхранване на икономиката на изживяването . Eventbrite .
 30. Кредитна карма. (2018, 5 април). Близо 40% от хората на хилядолетието харчат прекалено много, за да бъдат в крак с приятелите си . Кредитна карма .
 31. Barysevich, A. (2019, 8 юни). 5 тенденции в социалните медии, базирани на данни за 2019 г. [Инфографика] . Социалните медии днес .
 32. McCue, T. J. (2019, 8 юни). Verizon Media казва, че 69 процента от потребителите гледат видео с изключен звук . Forbes .
 33. Сега Тази новина. (2018, 30 ноември). Образователната програма на Хамилтън покани студенти с ниски доходи на сцената | СегаТова . YouTube .